Auto v Holandsku je zlo. Pokud nejste ubytovaní v hotelu na vesnici nebo nejezdíte z místa na místo jako my, radši ho nechte doma.

Ve městech se za parkování vždycky platí. I když si myslíte, že stojíte u chodníku kde automat není, radši se podívejte i za roh. Automaty jsou dvou druhů - na peníze nebo karty a na chipknip karty. (Chipknip je specielní dobíjecí holandská karta, která platí pro více služeb včetně parkování a můžete ji koupit na úřadě nebo v některých trafikách). Některá menší města mají na okraji bezplatné parkovací odpočívadlo nebo parkoviště, ale míst tam bývá hodně málo. V Amsterdamu existuje velmi výhodné parkování v krytých P+R parkovištích, kde Vás den stojí jen 6 euro a dostanete k němu lístek na MHD zdarma, ale funguje maximálně na čtyři dny. (Dobrá rada: parkujte co nejblíže budce strážného.)

Silnice mezi malými městy jsou často jen s jedním jízdním pruhem, protože mají po stranách vyhrazené pruhy pro cyklisty a zajet do nich můžete jen když se někomu vyhýbáte.  Na severu země jsou cesty tak úzké, že je každých pár metrů vyasfaltovaný  jakýsi ostrůvek kam se můžete schovat když proti Vám něco jede a tomu je přizpůsobená i nejvyšší dovolená rychlost, 30 nebo 50 km/h. Na silnice mezi velkými městy, rychlostní komunikace a dálnice kola, skůtry ani traktory nesmí a rychlost je 90 - 110 km/h.

Specialitou holaňďanů jsou dvojité kruhobé objezdy nebo objezdy se semaforem. Velmi často se musíte už před kruhovým objezdem rozhodnout kam chcete, protože mají vnější a vnitřní kruh, které se nedají vzájemně přejíždět a dost často má objezd ještě navíc svůj vastní semafor. Nechápu, ale je to tak.

Jak fungují semafory jsem tu už jednou psala (při rozjíždění chybí oranžová), ale za zmínku stojí ještě jedna věc, ať děláte co děláte, vždycky stojíte. Napřed jedou cyklisti v jednom směru, pak v druhém směru, pak auta z vedlejších, pak auta proti Vám, pak pruh vedle Vás a pak Vy. Pokud neprojedete na zelenou, čekáte klidně deset minut.

Benzín je tu docela drahý, ve městech kolem 1.52 za litr, na dálnici i 1.58. V samoobslužných benzínkách na kartu ho můžete mít za 1.48, ale fungují jen kreditky. 

Dobrá zpráva je, že holaňďani jsou zvyklí všude čekat, takže nervózně netroubí a nenadávají. Čekají na semaforech, neumí se řadit do z více pruhů do jednoho, takže čekají na dálnici a čekají i u padacích mostů než přejede loď nebo ve městech u přechodů než přejedou děcka na kolech. Zkuste si výlety naplánovat tak, abyste nemuseli na dálnici mezi čtvrtou a šestou, většinou stojí. 

Holandské silnice a dálnice jsou hladké, čisté, rovné a udržované. Žádné panely, díry, záplaty ani kanály tu nenajdete.

P. S. Fotky budou
skybedy
3/15/2012 01:55:44 am

Moho to potvrdit. Právě jsem se vrítil z Amsterodamu, kde jsem byl autem a kdybych ho neměl, udělal bych lépe.

Reply
9/24/2012 02:57:12 pm

will come back soon

Reply
9/25/2012 04:52:12 am

Nice info dude

Reply



Leave a Reply.